Élő Rózsafüzér

Google PlusFacebook

 

6. Szakasz

Soroksár - Csepel - Háros - Nagytétény

 

 

Általános

 Az útvonal a Dunának három ágát is keresztezi. Soroksárról a Molnár-szigetre, majd onnan réven Csepel-Királyerdőbe vezet. Girbegurba utcákon haladva a Tamariska-dombot, majd a Csepel szívében lévő Jézus Szíve-templomot érjük el. Rövid lakótelepi szakasz után a Duna mellett haladunk. Az M0 híd kerékpárútján kelünk át a Duna főágán, s a túlsó part közelében továbbra is földút vezet a nagytétényi kastélyhoz és a templomhoz.

 

 

 

 

 

 • A teljes táv 16 km, csekély szintemelkedéssel.
  Jellege:
  könnyű terep, első fele kertvárosi utcák, utána természetközeli Duna-part (földút). 

 

 • Érintett templomok:

 

 • A szakasz bemutatkozó rádióműsorának időpontját ld. a Média részben. 
 • Helyi szervezők:

        GEIGER JÓZSEF 20/935-02-04

        GEIGER ROZI 20/961-92-47

 

 • Kiket várunk?
 • A fenti plébániák és a bejelentkezett közösségek tagjai mellett elsősorban a IX., XXI, XIII. kerület valamint a Csepel-sziget zarándok híveit. 
 • További megjegyzések:
 • Az útvonal, a Duna mentén átvezet, a Fővárosi Vízművek csepeli víznyerő területén, a csoportos áthaladáshoz szükséges engedélyt, Geiger Rozália beszerezte a vízművektől. Ha te lemaradnál a csoporttól, a javasolt útvonal a II.Rákóczi Ferenc út járdája.
 • A szakaszhoz tartozó Imalánc szándék:
  E - Az élet tisztelete

 

6 szakasz  6 szakasz  6 szakasz 

 

 

 

Csatlakozási pontok 

 

Csatlakozási pontok

 

 

Útleírás

Soroksári Nagyboldogasszony főplébánia-templom – Csepel–Királyerdői templom (Szűz Mária Szeplőtelen Szíve templom)

 

A Soroksári Nagyboldogasszony főplébánia-templomtól indulunk. Átmegyünk a parkos Hősök terén majd, keresztezzük a HÉV vonalát és a Grassalkovich utat. A rendelőintézetnél balra fordulunk a Táncsics Mihály utcába; s ezen haladunk a Szent Sebestyén szoborig. A szobor megtekintése után folytatjuk utunkat a Táncsics Mihály utcán a Vecsés útig. A Vecsés úton balra fordulunk, majd enyhén jobbra fordulva a Duna egyik keskeny ága mellé érünk. Ezt az ágat követjük, majd a Meder utcánál balra fordulunk. Egy kis hídon áthaladva, a Molnár-szigetről komppal megyünk át Csepelre, keresztezve a Ráckevei (Soroksári) Duna-ágat. Csepelen a Hollandi utat és a Duna-parti sétányt követve elérjük a strandot, ahol befordulunk balra a Ladik utcába. Itt a Damjanich u. – Hunor u. – Bokros út – Tulipános út – Makkos út (játszótér) útvonalon felérünk a Szent István útra. Itt a Csepel–Királyerdői templomhoz (Szűz Mária Szeplőtelen Szíve templom) érkezünk. (Az eddig megtett út 3 km .)

 

Csepel–Királyerdői templom (Szűz Mária Szeplőtelen Szíve templom) – Csepel, Jézus Szíve Plébánia

 

A Szent István úton továbbhaladunk a csepeli Királyerdő kertvárosában. 1 km múlva az Erkély utca után elérjük a Tölgyes utcát, melyre jobbra befordulunk, majd szinte rögtön balra, a Kies utcán a Tamariska-domb fenyves parkerdejéhez érünk. A dombtetőn kellemes erdei pihenőt találunk. (Az eddig megtett út kb. 4,2 km .) Tovább a Gesztenyés utcán (vagy a domb túloldalán lejövet) a Damjanich J. úthoz érünk, ahol balra fordulunk, majd a Kassai utcán a Szebeni út kereszteződéséig megyünk. A Szebeni úton balra fordulunk, majd a Kassai utcán megyunk a Széchenyi István utcáig, ott balra fordulva hamarosan feltűnik a Rákoczi téren lévő Görög katólikus templom. (Az eddig megtett út kb. 5,0 km)

A Görög katólikus templomot elhagyva a Széchenyi István utcán haladunk a Táncsics Mihály utcáig, ott balra fordulva tovább egyenesen, keresztezve a Szent István utcát, a Béke térre érkezünk, a csepeli Jézus Szíve Plébániához. (Az eddig megtett út összesen 5,8 km.)

 

Csepel, Jézus Szíve Plébánia – Nagytétényi Nagyboldogasszony plébániatemplom

 

A Jézus Szíve Plébániát elhagyva a lakótelepen keresztül délnyugat felé fordulva haladunk tovább, a Simon Bolivár sétányon. Mellettünk a Simon Bolivár park és az Állami Művelődési Központ található. Az Erdősor utcához érve, azt keresztezve, a Zöldfa, majd a Vénusz utcán át a Tejút utcához érünk. Itt jobbra fordulva, átkelve a II. Rákóczi Ferenc utcán, tovább a Nefelejcs utcán a Rév utcához érünk. Közben jobbra egy kis sírkert mellett megyünk el. A sírkert mellett balra fordulunk és földúton haladunk a csepeli Rózsa-domb felé, párhuzamosan a Duna főágával déli irányban. Hamarosan elérjük a Fővárosi Vízművek víznyerő területét (belépés csak a Vízművek – ingyenesen igényelhető – engedélyével lehetséges; melynek hiányában a II. Rákóczi Ferenc utca járdájára kell kimennünk). Itt is kellemes földúton haladunk tovább dél felé a Duna-parton, egészen az M0-s hídig. (Az eddig megtett út kb. 12,2 km .) Egy kis lépcsőn feljutunk a híd kerékpárútjára. A hídról szép kilátás nyílik a város felé és a Háros-szigetre. A hídon átkelünk, majd alatta áthaladunk. Most már a budai, nagytétényi oldalon a Dunával párhuzamosan zarándokolunk. Eleinte jobbról a Dunatelep házai mellett, majd balról a Kis-Háros-sziget ártéri erdejével, tovább nyílt területen, szintén földúton megyünk. A hídtól kb. 1,7 km-re jobbra fordulunk (a betonkeverő telep után), s a 6-os főút alatti aluljárón áthaladva a Nagytétényi kastélyhoz és annak csodás parkjához érünk. Itt áthaladva a Szt. Flórián téren, már csak fél km van hátra a Nagytétényi Nagyboldogasszony plébániatemplomig, mely utunk végcélja. (A Soroksári Nagyboldogasszony főplébánia-templomtól a Nagytétényi Nagyboldogasszony plébániatemplomig összesen 16 km-t zarándokoltunk.)

 

 

 

 

 

Fejlesztő: Megaweb    Powered by GridGuyz